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GOVERNMENT IN THE SUNSHINE LAW--APPLICABILITY TO COMMISSIONERS SERVING
AS DEPARTMENTAL HEADS

To: Ms. Margaret M. Gentle, Mayor, City of North Port
Prepared by: Anne Curtis Terry, Assistant Attorney General
QUESTION:

Are the Mayor and Commissioners of the City of North Port, in their capacity as city
departmental heads, subject to the Government in the Sunshine Law when they meet to discuss
and coordinate "administrative and operational” matters for which action by or vote of the
governing body of the city is not required or contemplated in the future?

SUMMARY:

Meetings between the mayor and commissioners of the City of North Port, held by these officers
solely in their capacity as departmental heads, and merely for the purpose of coordinating
administrative and operational matters between executive departments of city government for
which a vote or other formal action by the governing body is neither required nor contemplated in
the future, are not subject to the Government in the Sunshine Law, but matters which normally
come before, or should be brought before, the commission for discussion or action must not be
brought up at such meetings.

Your inquiry states that the Charter of the City of North Port, Florida (Ch. 59-1617, Laws of
Florida) provides for a "mayor/commission-manager" form of government. See s. 3, Ch. 59-
1617. Your letter also states that the city does not as yet have a city manager and that
accordingly, the mayor carries the administrative and fiscal responsibilities of that position, while
the commissioners are designated as departmental heads of the city's 4 major "operational”
departments.

Additionally, you specifically state that, in their capacity as departmental heads, the mayor and
commissioners have occasional need to meet, discuss and coordinate "administrative and
operational matters"--matters for which a vote or other formal action by the governing body is
neither required nor contemplated in the future. Thus, you inquire whether such meetings held
merely for coordination between executive departments of city government are subject to the
Government in the Sunshine Law.


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/meeting-for-administrative-purposes-sunshine-law

Section 286.011(1), F.S., provides in pertinent part:

"All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency or
authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting."

And, s. 12 of the City Charter of North Port provides in pertinent part:

". .. All meetings of the city commission and of the committees thereof, shall be public, and any
citizen shall have access to the minutes and records thereof, at all reasonable times." (Emphasis
supplied.)

(Section 6, Ch. 59-1617, supra, vests in the commission all powers of the city, except as
otherwise provided in the city charter. Section 21 of the charter vests the executive and
administrative powers of the city in the city attorney and in several designated departments.)

The courts have interpreted the Government in the Sunshine Law as reaching all stages of the
decision-making process and have refused to apply it only to formal board meetings. See Open
Government Laws Manual, 1980 Annual Report of the Attorney General, pp. 13-14. Thus, the
law is applicable to any gathering where 2 or more members deal with some topic on which "
foreseeable action” will be taken by the board. "Foreseeable action" refers to matters on which it
is foreseeable that action will be taken by a governing body subject to the Sunshine Law. Id.,
citing Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224 So.2d 693 at 698 (Fla. 1969).

In regard to the mayor's status under the Sunshine Law, s. 10, of the Charter of the City of North
Port, Ch. 59-1617, Laws of Florida, expressly provides:

"The mayor shall preside at all meetings of the commission, and shall perform such other duties
consistent with his office as may be imposed by it, and he shall have a vote in the proceedings of
the commission. . .." (Emphasis supplied.)

Thus, by the express terms of s. 10 of your city charter, the mayor is the presiding officer at all
commission meetings and has a vote in its proceedings. In an informal opinion dated December
13, 1973, this office stated that the Sunshine Law is applicable to meetings between a mayor
and one or more councilmen held for the purpose of discussing matters to be brought up at a
later public meeting, if the mayor is also a member of the council or has a voice in decisions.
See also 075-210 (discussed infra). Therefore, in view of your mayor's voting and decision-
making powers, it is my opinion that he should be regarded as a "member" for s. 286.011
purposes.

Since your letter unequivocally states that the above-described meetings are merely held to
coordinate functions of executive departments, and that no matters for which a vote is required
or contemplated in the future will be discussed, it does not appear that "foreseeable action” will
be discussed at these meetings. Thus, it is my opinion that the Sunshine Law does not apply to
such meetings. Cf. the result in AGO 075-210 (concluding that a member of a city council (a



mayor deemed a member since he had a voice in decision-making) was subject to s. 286.011
when discussing matters which could come before the entire board, yet also concluding that
such a member may discuss matters with city councilmen which concern his administrative
functions and which would not come before the council for consideration and further action).
However, | would caution that only those matters which are purely administrative should be
discussed at such meetings; matters that normally come before the commission for discussion or
action, or that should come before the commission for discussion or action, must not be
discussed. Moreover, there is a possibility that matters properly reserved for action by the
commission might be brought up inadvertently at such meetings. Additionally, such secret
meetings or discussions between members of a collegial body, such as your city commission,
invite public suspicion since no member of the public is present. Accordingly, | must strongly
advise against holding such discussions or meetings.

Your letter also refers to a decision of an out of state court, City Commission of Piqua v. Piqua
Daily Call, 412 N.E. 1331 (Ohio App. Miami County 1979), in which the court held that the
scheduling of meetings of a city commission, including a decision to meet in executive or
nonpublic sessions, is, in a home rule city, an attribute of local self-government and that
therefore, a state sunshine statute is not applicable to charter cities. Thus, you inquire whether a
similar rule applies in Florida.

Section 286.011, F.S., expressly provides that "[a]ll meetings of any board or commission of . . .
any agency or authority of any . . . municipal corporation . . . at which official acts are to be
taken" are to be "public meetings open to the public at all times." (Emphasis supplied.) One of
the earliest judicial decisions construing the Sunshine Law, City of Miami Beach v. Berns, 231
So.2d 847 (3 D.C.A. Fla., 1970), affirmed, 245 So.2d 38 (Fla. 1971), held that s. 286.011 is
applicable to governing bodies of municipal corporations. | am not aware of any decision
subsequent to Berns that reaches a contrary conclusion. Rather, decisional law following the
1973 adoption of the Municipal Home Rule Powers Act seems to reaffirm that municipal
corporations in Florida are subject to the requirements of the Sunshine Law. See, e.g., Town of
Palm Beach v. Gradison, 296 So.2d 473 (Fla. 1974); Krause v. Reno, 366 So.2d 1244 (3 D.C.A.
Fla., 1979). Moreover, a judicial decision by an out of state court is in this instance not binding or
persuasive in Florida. The interpretations of s. 286.011, F.S., by the Florida courts control the
activities of Florida municipalities and are binding upon them. Arguendo, even if s. 286.011 as
construed by the Florida courts were not applicable to meetings of your city commission, s. 12 of
your city charter requires that all meetings of the city commission and of the committees thereof
be open to the public. In any event, until such time as the Florida courts determine otherwise, |
am compelled to conclude that charter cities in Florida are subject to the Government in the
Sunshine Law.



