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Mr. Harlow C. Middleton
City Attorney
City of Mount Dora
431 Donnelly Street
Mount Dora, Florida 32757

RE: MUNICIPALITIES--Annexation

Dear Mr. Middleton:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

May an area be annexed by a municipality pursuant to s. 171.0413, F.S., as amended by s. 1,
Ch. 86-113, Laws of Florida, if the owners of such area do not live upon the land but, rather, live
in the annexing municipality?

You have informed this office that the City of Mount Dora is considering whether to annex
pursuant to s. 171.0413, F.S., as amended by s. 1, Ch. 86-113, Laws of Florida, an uninhabited
parcel of property surrounding a portion of the municipality. The owners of the property live
within the corporate boundaries of Mount Dora. Initially, it should be noted that this office has not
been advised of any special or general law of local application relating to annexation by the City
of Mount Dora, and accordingly, for purposes of this inquiry, it is assumed that no such laws
exist.

Section 2(c), Art. VIII, State Const., provides in pertinent part that "[m]unicipal annexation of
unincorporated territory . . . and exercise of extra-territorial powers by municipalities shall be as
provided by general or special law." See s. 166.021(3)(a), F.S., which directs that municipalities
have the power to enact legislation on any subject matter upon which the Legislature may act
except "[t]he subjects of annexation, merger, and exercise of extraterritorial power, which require
general or special law pursuant to s. 2(c), Art. VIII of the State Constitution." Municipal
annexation is governed by the Municipal Annexation or Contraction Act, ss. 171.011-171.091,
F.S. (hereafter the Act). Pursuant to s. 171.021, F.S., "[t]he purposes of this act [Ch. 171] are to
set forth procedures for adjusting the boundaries of municipalities . . . and to set forth criteria for
determining when annexations or contractions may take place . . . ." Section 171.022(1), F.S.,
further provides that it is the purpose of the Act "to provide viable and usable general law
standards and procedures for adjusting the boundaries of municipalities in this state." Any
municipality may annex contiguous, compact, unincorporated territory in the manner established
in the Act. See s. 171.0413, F.S., as amended, setting forth annexation procedures.  And see s.
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171.043, F.S., especially subsections (1) and (3) thereof, authorizing municipal governing bodies
to propose to annex an area only if it meets certain standards and requirements.

The annexation procedure set forth in s. 171.0413, as amended, is declared to be a uniform
method for the adoption of an ordinance of annexation by the governing body of any municipality
"[e]xcept as otherwise provided in this law." Section 171.0413(4). This office has construed the
foregoing proviso as referring to s. 171.044, F.S., as amended by s. 2, Ch. 86-113, Laws of
Florida, which provides for an alternative procedure for voluntary annexation without a
referendum. See AGO 81-22 and Capella v. City of Gainesville, 377 So.2d 658 (Fla. 1979). And
see s. 171.022(2), F.S., which repeals the provisions of any special act or municipal charter
relating to the adjusting of municipal boundaries in effect on October 1, 1974, except as
otherwise provided in Ch. 171; and s. 171.0413(4), F.S., which repeals all existing provisions of
special laws which establish municipal annexation procedures except that any provisions of
special laws which prohibit annexation of territory that is separated from the annexing
municipality by a body of water or watercourse shall not be repealed. In SCA Services of Florida,
Inc. v. City of Tallahassee, 418 So.2d 1148, 1150 (1 D.C.A. Fla., 1982), the court construed ss.
171.021 and 171.022, F.S., supra, in pari materia and declared that "it is apparent that the
legislature intended to provide a clearly defined and exclusive method by which an annexation
could be accomplished." See 12 Fla. Jur.2d Counties and Municipal Corporations s. 54; AGO's
80-84; 81-82; and 86-5. And see McGeary v. Dade County, 342 So.2d 549 (3 D.C.A. Fla., 1977)
(power to extend municipal boundaries must be exercised in strict accordance with statutes
conferring such power). See also AGO 77-133 ("a municipality is precluded [absent express
general or special law authorization] from enacting any annexation procedures contrary to Ch.
171, F.S., irrespective of whether such procedures would be less stringent or more stringent
than those provided in Ch. 171").

Section 171.0413(5), F.S., provides:

"If more than 70 percent of the land in an area proposed to be annexed is owned by individuals,
corporations, or legal entities which are not registered electors of such area, such area shall not
be annexed unless the owners of more than 50 percent of the land in such area consent to such
annexation. Such consent shall be obtained by the parties proposing the annexation prior to the
referendum to be held on the annexation." (e.s.)

In A.B.A. Industries, Inc. v. City of Pinellas Park, 366 So.2d 761, 762 (Fla. 1979), the Florida
Supreme Court construed former s. 171.0413(5), F.S. (1977) which provided that

"[i]f the area proposed to be annexed is predominantly owned by individuals, corporations, or
legal entities who are not registered electors of the area proposed to be annexed, such area
shall not be annexed unless a majority of such individuals, corporations, or legal entities consent
to such annexation." (emphasis supplied by Court)

The Court held the 1977 annexation statute to be constitutionally defective, inasmuch as it was
impossible to determine from the statute whether the phrase "predominantly owned" referred to
the number of individuals, corporations or legal entities not registered to vote or to the amount of
land area to be annexed which was owned by individuals, corporations or legal entities not
registered to vote, and accordingly declared subsection (5) of s. 171.0413, F.S.,



unconstitutionally vague and ambiguous. The Court was also unable to determine whether it was
necessary that consent be obtained by the annexing authority before the referendum mandated
by s. 171.0413(2), F.S., after the referendum, or at any time without limit.

The Legislature subsequently amended s. 171.0413(5), F.S., to provide that

"[i]f more than 70 percent of the land in an area proposed to be annexed is owned by individuals,
corporations or legal entities who are not registered electors of the area proposed to be annexed
, such area shall not be annexed unless the owners of more than 50% of the land in the area
proposed to be annexed consent to such annexation. Such consent shall be obtained by the
parties proposing the annexation prior to the referendum to be held on the annexation." (e.s.)

See s. 1, Ch. 80-350, Laws of Florida. In 1981, the Legislature again amended s. 171.0413(5) to
its present form to remove redundancy. See s. 76, Ch. 81-259, Laws of Florida, a revisors bill,
which changed the language from "the area proposed to be annexed" to "such area."

Examination of the legislative history of s. 171.0413(5), F.S., reveals the intent of the Legislature
in setting forth the procedure for municipalities to follow in those instances where more than 70
percent of the land in an area proposed to be annexed is owned by individuals, corporations or
legal entities which are not registered electors of such area. In light of such legislative history, it
appears clear that the phrase "such area" in subsection (5) of s. 171.0413, refers to the area
proposed to be annexed. In the foregoing instance, such area may not be annexed unless the
owners of more than 50 percent of that land consent to the annexation regardless of where such
owners live. You have advised this office that the parcel of property which the City of Mount Dora
is considering whether to annex is uninhabited and that the owners of such property live within
the City of Mount Dora. Therefore, it appears clear that more than 70 percent of the land in the
area proposed to be annexed is owned by individuals, corporations, or legal entities which are
not registered electors of such area. Accordingly, such area may not be annexed unless the
owners of more than 50 percent of the land in such area consent to such annexation. Moreover,
such consent must be obtained by the parties proposing the annexation prior to the referendum
to be held on the annexation.

In sum, it is my opinion that the City of Mount Dora may annex pursuant to s. 171.0413(5), F.S.,
contiguous, compact, unincorporated territory, where the owners of more than 70 percent of the
land proposed to be annexed are not registered electors, provided that the owners of more than
50 percent of such land consent to the annexation prior to the referendum on annexation.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

John Rosner
Assistant Attorney General


