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RE: TAXATION–HOMESTEAD EXEMPTION–MOBILE HOMES–mobile home owner leasing
property owned by cooperative association upon purchase of association membership, not
entitled to homestead exemption. s. 196.031, F.S.

QUESTION:

May a mobile home owner, who otherwise qualifies for the homestead exemption, claim the
exemption when the land on which the mobile home is located is owned by a corporation
organized as a cooperative association and leased to the mobile home owner upon purchase of
membership in the corporation.

SUMMARY:

A mobile home owner, who otherwise qualifies for the homestead exemption, is not entitled to
the exemption when the land on which the mobile home is located is owned by a corporation
organized as a cooperative association and is leased to the mobile home owner upon the
purchase of a membership certificate in the corporation.

While it is the responsibility of the county property appraiser to assess real property and
determine whether the requirements for homestead exemption have been met,[1] the following
comments are offered in an effort to provide some guidance.

According to your letter, the mobile home in question is located on land owned by a mobile home
trailer park which is organized as a cooperative association. The association sells membership
certificates in the association to a mobile home owner (owner) who receives, with the purchase
of membership, a lease entitling the owner to occupy a mobile home site on the land. It is
assumed for purposes of this opinion that the mobile home owner is otherwise entitled to the
homestead exemption.

Section 6, Art. VII, State Const., provides for a homestead exemption from ad valorem taxation
for "[e]very person who has the legal or equitable title to real estate and maintains thereon the
permanent residence of the owner . . . ." The real estate may be held by "legal or equitable
title,[2] by the entireties, jointly, in common, as a condominium, or indirectly by stock ownership
or membership representing the owner's or member's proprietary interest in a corporation
owning a fee or a leasehold initially in excess of ninety-eight years."[3]
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Section 196.031(1), F.S., reflects this constitutional provision, stating in part:

"Every person who has the legal title or beneficial title in equity to real property in this state and
who resides thereon and in good faith makes the same his permanent residence . . . is entitled to
an exemption . . . on the residence and contiguous real property, as defined in s. 6, Article VII of
the State Constitution. Such title may be held by the entireties, jointly, or in common with others .
. . [and] may be allowed on each apartment occupied by a tenant-stockholder or member of a
cooperative apartment corporation and on each condominium parcel occupied by its owner . . . ."

"Cooperative apartment corporation" is statutorily defined as "a corporation . . . organized for the
purpose of owning, maintaining, and operating an apartment building or apartment buildings to
be occupied by its stockholders or members."[4] The term "tenant-stockholder or member" is
defined as an "individual who is entitled, solely by reason of his ownership of stock or
membership in a cooperative apartment corporation, to occupy for dwelling purposes an
apartment in a building owned by such corporation."[5]

Therefore, in the case of cooperative ownership, the Legislature has extended the homestead
exemption to those taxpayers who have stock or membership representing their proprietary
interest in a cooperative apartment corporation. In such cases, the owner is deemed to have
sufficient title to qualify for the exemption.[6]

Thus, a tenant-stockholder or member of a cooperative apartment corporation, who is entitled,
solely by reason of his stock ownership or corporation membership to occupy an apartment in a
building owned by the corporation, is deemed to have a beneficial title in equity to the apartment
and a proportionate share of the land on which the building is situated.[7]

In the instant inquiry, it appears from your letter that the corporation in question is a cooperative
association.[8] However, nothing in the information provided to this office indicates that the
corporation in question qualifies as "a cooperative apartment corporation" which, as discussed
supra, is statutorily defined as a corporation "organized for the purpose of owning, maintaining,
and operating an apartment building . . . to be occupied by its stockholders for . . . dwelling
purposes."

Had the homestead exemption been available to all cooperative associations, it would have
been unnecessary for the Legislature to specifically extend the exemption to cooperative
apartment associations.[9] Moreover, where a statute enumerates the things on which it is to
operate, it ordinarily is to be construed as excluding from its operation all those not expressly
mentioned.[10] This office has previously stated that the statutory language of ss. 196.031 and
196.041, F.S., demonstrates that the Legislature proposed the additional extension of the
homestead exemption only to owners of condominiums and cooperative apartments and no
others.[11] The statutes are presumptively valid and must be given effect until determined
otherwise by a court of competent jurisdiction in an appropriate judicial proceeding.[12]

Taxpayers, making a permanently affixed mobile home their permanent residence, may qualify
for the homestead exemption when the land on which their mobile home is located is titled in a
corporation and the stock they own or membership interest in the corporation represents a
proportionate interest in the land and entitles the mobile home owner to occupy the land.



However, as this office stated in AGO 80-32, a mobile home owner, otherwise meeting the
statutory requirements for homestead exemption, is not entitled to the exemption when the fee
title to the land on which his mobile home is located is owned by a corporation from which the
owner was required to purchase stock of the corporation and to pay rent In order to occupy the
lot.

You refer to Mikos v. King's Gate Club, Inc.,[13] in which the court considered the applicability of
the homestead exemption where shares of stock in a corporation entitled the stockholders to
occupy land owned by the corporation. No rents were required to be paid to the owner or
operator of the mobile home park for occupancy and use of the mobile home lots or sites for
dwelling purposes.

The court concluded that the practical dominion that members of the park had over designated
sites was essentially equivalent to ownership, thus rendering the mobile homes taxable as real
property. In dicta, the court stated that the sites fell directly within the scope of s. 6(a), Art. VII,
State Const., because they are "held by equitable title . . . indirectly by . . . membership
representing the . . . member's proprietary interest in a corporation owning a fee."[14]

The factual situation you describe in your letter, however, is distinguishable from the ownership
interest involved in King's Gate. In that case, the stockholders did not lease the lots but were
entitled to occupy the sites solely by reason of their stock ownership in the corporation holding
title to the land. Thus, the mobile home owners were included within the enumerated classes of
persons entitled to the homestead exemption under ss. 196.031 and 196.041, F.S. In the instant
inquiry, the mobile home owners, upon purchase of membership in the corporation, are entitled
only to lease the property, paying rent to the corporation.

This office has previously considered whether owners of modular homes who leased their lots
were entitled to the homestead exemption. Attorney General Opinion 70-84 concluded that the
owner of a modular home located on land held under a lease "would not have 'the legal or
equitable title to real estate' under Florida law requiring such for homestead [tax] exemption" in
the absence of either a contrary judicial decision or an express legislative definition. This office
stated that the lessee's right to the homestead exemption would have to be based on some legal
or equitable title to real estate other than the leasehold described.

Based upon the above discussion, I am of the opinion that a mobile home owner who otherwise
meets the statutory requirements for the homestead exemption is not entitled to the exemption
when the land on which the mobile home is located is owned by a corporation organized as a
cooperative association which requires each mobile home owner to purchase a membership
certificate in the corporation and to pay rent in order to occupy his mobile home.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t
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[1] Section 196.141, F.S. See this office's Statement Concerning Attorney General Opinions,
Annual Report of the Attorney General, 1990, p. ix, stating that Attorney General Opinions are
intended to address only questions of law, not questions of fact or mixed questions of law and
fact.

[2] See Rule 12D-7008, F.A.C., and examples cited therein.

[3] Section 6(a), Art. VII, State Const. And see s. 6(b), Art. VII, State Const., providing in part that
no exemption shall exceed the value of the real estate assessable to the owner or, in the case of
ownership through stock or membership in a corporation, the value of the proportion which his
interest in the corporation bears to the assessed value of the property." See also Commentary to
s. 6, Art. VII, State Const.

[4] Section 196.031(2), F.S.

[5] Id.

[6] Although at first glance it would appear that the Legislature had effectively declared
cooperative apartment ownership to be ownership of realty, cooperative apartments are not
otherwise considered interests in realty. For example, a cooperative apartment, unlike a
condominium, does not qualify in Florida as a homestead for purposes of limitations on devise.
See In re Estate of Wartels, 357 So.2d 708 (Fla. 1978), in which the Court distinguished
ownership of a condominium from that of a cooperative, pointing out that a cooperative involves
ownership of shares in a corporation joined with a lease of the premises. A condominium,
however, is a statutorily created form of ownership whereby the condominium owner holds title
to real property. The condominium owner does not pay rent to occupy and use his dwelling unit
or the real property upon which the unit is located. The basis for the ruling in Wartels was that
ownership of a cooperative apartment is a stock rather than a realty interest and that the statute
allowing a homestead tax exemption was confined to taxation only.

[7] Section 196.041, F.S.

[8] See s. 719.103(8), F.S., defining "[c]ooperative" for purposes of Ch. 719, F.S., as that form of
ownership of real property wherein legal title is vested in a corporation or other entity and the
beneficial use is evidenced by an ownership interest in the association and a lease or other
muniment of title or possession granted by the association as the owner of all the cooperative
property. And see s. 719.103(2), F.S., defining "Association" as the corporation for profit or not
for profit that owns the record interest in the cooperative property or a leasehold of the property
of a cooperative and that is responsible for the operation of the cooperative.

[9] See Dickinson v. Davis, 224 So.2d 262 (Fla. 1969); Sharer v. Hotel Corporation of America,
144 So.2d 813 (Fla. 1962) (it should never be presumed that Legislature intended to enact
purposeless or useless legislation).

[10] See, e.g., Thayer v. State, 335 So.2d 815 (Fla. 1976).



[11] Attorney General Opinion 80-32.

[12] See State ex rel. Atlantic Coast Line R. Co. v. State Board of Equalizers, 94 So. 681 (Fla.
1922); Pickerill v. Schott, 55 So.2d 716, 719 (Fla. 1951).

[13] 426 So.2d 74 (2 D.C.A. Fla., 1983).

[14]  Id. The court went on to state that "[i]f King's Gate members are qualified to obtain
homestead exemption on these sites, it follows that their interest in their respective sites is one
of ownership." 426 So.2d at 76.


