
Bingo, sponsored by organization with liquor license 
Number: AGO 97-60

Date: September 11, 1997

Subject:
Bingo, sponsored by organization with liquor license

The Honorable Lawrence W. Crow, Jr.
Sheriff, Polk County
455 North Broadway
Bartow, Florida 33830

RE: GAMBLING--BINGO--ALCOHOLIC BEVERAGES--NONPROFIT ORGANIZATIONS--
regulation of nonprofit organizations licensed to serve alcoholic beverages which sponsor bingo
games. s. 849.0931, Fla. Stat.

Dear Sheriff Crow:

You have asked for my opinion on substantially the following questions:

1. Are nonprofit organizations that have a valid State of Florida alcoholic beverage license
allowed to hold legal bingo games at the bar in the organization's social quarters?

2. If legal bingo games are allowed at the bar, are the games limited to the members of the
nonprofit organization, or are the games open to the public?

3. Pursuant to section 849.0931, Florida Statutes, must all bingo balls or similar objects be
identified, called out vocally, and verified in their descriptive entirety (i.e., B-1, I-16, O-62) rather
than partially (i.e., 1, 16, 62)?

4. Can bingo funds be used to pay for items such as commercial advertising, food, food
preparation and preservation equipment, newspaper and magazine ads, flyers, TV, radio,
attorney retainer and legal fees for nonprofit organizations, hall pre-bingo game preparation and
other actual business expenses?

5. Can bingo funds be used to pay Internal Revenue Service bills and other bills when a
subordinate nonprofit organization is paying these bills on behalf of a parent organization?

In sum:

1. A nonprofit organization that has a valid State of Florida alcoholic beverage license and
qualifies as a charitable, nonprofit, or veterans' organization for purposes of section 849.0931,
Florida Statutes, may hold bingo games at the bar in the social quarters of the organization.

2. Section 849.0931, Florida Statutes, would allow a charitable, nonprofit, or veterans'
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organization to restrict participation in any bingo games it sponsors to members of that
organization. However, nothing in the statute restricts participation to members of the
organization.

3. A caller in a bingo game may, in order to avoid confusion and facilitate ease of play, announce
that object in its descriptive entirety when it has been drawn or ejected rather than announcing
only the number of that object. Thus, it would be permissible for the caller to announce B-1, I-16,
or O-62 rather than 1, 16, or 62.

4. and 5. Bingo proceeds may, pursuant to section 849.0931(11)(c), Florida Statutes, be used to
pay certain operational expenses or intangibles that are essential to the operation and conduct
of bingo games such as reasonable rental fees, electricity or security for the premises, and set-
up and clean-up expenses.

According to your letter, the Polk County Sheriff's Office has recently become aware of nonprofit
organizations hosting what is referred to as "bar bingo," in which the regular games are open to
private bonafide members only in the lounge area. These organizations have valid State of
Florida beverage licenses for alcohol, beer and wine, and also have valid bingo permits issued
by the county. For purposes of this opinion, I assume that these organizations are charitable,
nonprofit, or veterans' organizations within the scope of section 849.0931(1)(c), Florida
Statutes.[1]

Question One

Section 849.09, Florida Statutes, makes it unlawful for any person in this state to promote or
conduct a lottery for money or anything of value. Section 849.0931(2)(a), Florida Statutes,
however, provides:

"None of the provisions of this chapter shall be construed to prohibit or prevent charitable,
nonprofit, or veterans' organizations engaged in charitable, civic, community, benevolent,
religious, or scholastic works or other similar endeavors, which organizations have been in
existence and active for a period of 3 years or more, from conducting bingo games, provided the
entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses for
articles designed for and essential to the operation, conduct and playing of bingo, are donated
by such organizations to the endeavors mentioned above. In no case may the net proceeds from
the conduct of such games be used for any other purpose whatsoever. The proceeds derived
from the conduct of bingo games shall not be considered solicitation of public donations."

Thus, section 849.0931, Florida Statutes, constitutes a limited exception from the general
prohibition against gambling in this state by authorizing charitable or nonprofit organizations to
conduct bingo games, subject to the conditions and limitations contained therein.[2]

The statute strictly regulates the locations where bingo games may be conducted to the following
property:

"(a) Property owned by the charitable, nonprofit, or
veterans' organization.



(b) Property owned by the charitable, nonprofit, or veterans' organization that will benefit by the
proceeds.

(c) Property leased for a period of not less than 1 year by a charitable, nonprofit, or veterans'
organization, providing the lease or rental agreement does not provide for the payment of a
percentage of the proceeds generated at such premises to the lessor or any other party and
providing that the rental rate for such premises does not exceed the rental rates charged for
similar premises in the same locale.

(d) Property owned by a municipality or a county when the governing authority has, by
appropriate ordinance or resolution, specifically authorized the use of such property for the
conduct of such game."[3]

Each charitable, nonprofit, or veterans' organization involved in the conduct of a bingo game
must be located in, or within a 15-mile radius of, the county in which the bingo game is
located.[4]

While this statute does prescribe where bingo games may be held and who may conduct them,
nothing in section 849.0931, Florida Statutes, would prohibit a charitable, nonprofit or veterans'
organization from conducting bingo games on premises that are licensed to sell alcoholic
beverages.

An administrative rule of the Department of Professional Regulation, Division of Alcoholic
Beverages and Tobacco, which was repealed in 1995, recognized that bingo games, when
conducted within the statutory guidelines, fall outside the scope of gambling. Former Rule 61A-
3.0031, Florida Administrative Code, provided as follows:

"61A-3.0031 Gambling, Possession of Gambling Paraphernalia.

(1) All gambling games and/or possession of gambling paraphernalia as defined under Chapter
849, Florida Statutes, is prohibited.

(2) Bingo, under precise conditions, as set out in Section 849.093, Florida Statutes, is not
considered gambling. All other games of chance for which the patron or other person is
requested or required to give or pay a consideration in order to participate in such games for
which prizes of monetary value are given or awarded the winner are prohibited." (e.s.)

Thus, even under this former rule that prohibited gambling or the possession of gambling
equipment, bingo was excepted from the prohibition and the conduct of bingo on the premises of
a charitable, nonprofit, or veterans' organization would not have jeopardized the alcoholic
beverage license of that organization.

Therefore, it is my opinion that a nonprofit organization that qualifies as a charitable, nonprofit, or
veterans' organization for purposes of section 849.0931, Florida Statutes, and has a valid State
of Florida alcohol beverage license may hold bingo games at the bar in the social quarters of the
organization.



Question Two

In conjunction with Question One, you ask whether participation in bingo games conducted as
above is limited to members of the organization or whether members of the public may
participate.

Nothing in section 849.0931, Florida Statutes, limits participation in bingo games to members of
the sponsoring organization, although the statute requires that members of the organization be
responsible for conducting these games.[5] Rather, the statutes evince an intent that the public
may be invited to participate in bingo games.

Section 849.0931(10), Florida Statutes, regulates public participation in bingo as follows:

"(a) No one under 18 years of age shall be allowed to play any bingo game or be involved in the
conduct of a bingo game in any way.

(b) Any organization conducting bingo open to the public may refuse entry to any person who is
objectionable or undesirable to the sponsoring organization, but such refusal of entry shall not be
on the basis of race, creed, color, religion, sex, national origin, marital status, or physical
handicap." (e.s.)

While the statute would allow a charitable, nonprofit, or veterans' organization to limit
participation in any bingo games it sponsors to members of the organization, nothing in section
849.0931, Florida Statutes, requires that participation be restricted to members only.

Question Three

I understand your question to be whether a caller, when announcing the object that has been
drawn or ejected, must announce that object in its descriptive entirety rather than merely by
number, that is, whether the caller must call out B-1, I-16, or O-62, for example, rather than 1,
16, or 62.

In Attorney General's Opinion 96-17, this office concluded that section 849.0931(12)(g), Florida
Statutes, requires the vocal announcement of the winning bingo card or sheets by announcing
the numbers in the winning pattern. However, that opinion did not consider what constitutes
"announcing the numbers in the winning pattern."

Section 849.0931(1)(d), Florida Statutes, defines "[o]bjects" for purposes of the bingo statute
and states that:

"'Objects' means a set of 75 balls or other precision shapes that are imprinted with letters and
numbers in such a way that numbers 1 through 15 are marked with the letter 'B,' numbers 16
through 30 are marked with the letter 'I,' numbers 31 through 45 are marked with the letter 'N,'
numbers 46 through 60 are marked with the letter 'G,' and numbers 61 through 75 are marked
with the letter 'O.'"

Subsection (12) of the bingo statute requires that each bingo game be conducted in accordance



with certain prescribed rules, including the following:

"(d) All numbers shall be visibly displayed after being drawn and before being placed in the rack.

(e) A bona fide bingo shall consist of a predesignated arrangement of numbers on a card or
sheet that correspond with the numbers on the objects drawn from the receptacle and
announced. Errors in numbers announced or misplaced in the rack may not be recognized as a
bingo.

(f) When a caller has started to vocally announce a number, he shall complete the call. If any
player has obtained a bingo on a previous number, such player will share the prize with the
player who gained bingo on the last number called." (e.s.)

Thus, the statute refers to "numbers" rather than a combination of numbers and letters as are
used in the definitional section (1)(d).

A review of statutes from other jurisdictions indicates that states other than Florida specifically
require that "[t]he letter and number on the ball shall be called out clearly[.]"[6] However, while
Florida's statute refers to numbers rather than to number/letter combinations, the statute does
not prohibit the caller in a bingo game from announcing the object which has been drawn or
ejected in its descriptive entirely. Rather this type of announcement would appear to follow the
usual practice for conducting bingo games and would contribute to the ease of play.

Therefore, while not required by the statutes, a caller in a bingo game may, in order to avoid
confusion and facilitate ease of play, announce that object in its descriptive entirety when it has
been drawn or ejected rather than announcing only the number of that object. Thus, it would be
permissible for the caller to announce B-1, I-16, or O-62 rather than 1, 16, or 62.

Questions Four and Five

Your last two questions deal with the appropriate expenditure of bingo proceeds and will be
discussed together.

Section 849.0931(2)(a), Florida Statutes, provides in part that

"None of the provisions of this chapter shall be construed to prohibit or prevent charitable,
nonprofit, or veterans' organizations engaged in charitable, civic, community, benevolent,
religious, or scholastic works or other similar endeavors, which organizations have been in
existence and active for a period of 3 years or more, from conducting bingo games, provided the
entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses for
articles designed for and essential to the operation, conduct, and playing of bingo, are donated
by such organizations to the endeavors mentioned above." (e.s.)

You have asked what may constitute "actual business expenses for articles designed for and
essential to the operation, conduct, and playing of bingo".

In Attorney General's Opinion 92-91, this office was asked whether the proceeds derived from



bingo could be used for additional payments for administrative expenses, clean-up expenses
and set-up expenses under section 849.0931(2)(a), Florida Statutes. In concluding that such
expenditures were appropriately made from the proceeds of bingo games, the opinion noted that
the precursor statute, section 849.093, Florida Statutes 1991, authorized organizations licensed
to conduct bingo to use proceeds for certain "authorized expenses." The term "authorized
expenses" was defined in section 849.093(2)(a), Florida Statutes 1991, as:

"[T]he actual business expenses essential to the conduct and playing of bingo, consisting of the
following: the amount paid for rent for the use of the premises if such premises are rented
exclusively for the purpose of conducting bingo; custodial services; equipment and supplies;
accounting services for the required records and reports; bingo application and license fees;
advertising; security personnel; and the actual cost to the licensee for prizes other than cash, not
to exceed the limits on prize amounts specified in this section. . . ."

In adopting section 849.0931, Florida Statutes, however, the Legislature did not re-enact the
provisions relating to "authorized expenses" but relied on language which had been used in an
earlier version of section 849.093, Florida Statutes, to provide:

"[T]he entire proceeds derived from the conduct of such games, less actual business expenses
for articles designed for and essential to the operation, conduct, and playing of bingo, are
donated by such organizations to the endeavors mentioned above."[7]

In State v. South County Jewish Federation,[8] the Fourth District Court of Appeal was asked
whether the use of proceeds from bingo games to pay for the rent and maintenance of the
premises and all expenses associated with the conduct of the games, such as the payment of an
independent contractor to prepare the paper and supplies used by the players, and security
services violated the statute set out above. The court stated that since bingo games must be
played in a room that necessitates the paying of rent, utilities, and other such "intangibles,"
"[c]learly, the legislature intended for these necessities to be considered 'business expenses'
that can be paid by part of the proceeds, or charities would not be able to conduct the bingo
games at all."[9] The court determined that these operational expenses were within the scope of
the statute.

I would note that section 849.0931(11), Florida Statutes, allows bingo games to be held only
upon premises meeting certain statutory requirements. Subparagraph (c) of the statute states
that bingo may be played on:

"[p]roperty leased for a period of not less than 1 year by a charitable, nonprofit, or veterans'
organization, providing the lease or rental agreement does not provide for the payment of a
percentage of the proceeds generated at such premises to the lessor or any other party and
providing the rental rate for such premises does not exceed the rental rates charged for similar
promises in the same locale." (e.s.)

Thus, rent charged for premises on which bingo games are conducted by charitable
organizations must conform to a reasonableness standard for rental rates in the area.

In light of the decision in State v. South County Jewish Federation, which interprets substantially



the same language as is currently contained in section 849.0931, Florida Statutes, it is my
opinion that operational expenses that are necessary in order to conduct the game of bingo may
be paid from the proceeds of bingo games conducted by charitable organizations. The courts
and this office have determined that these operational expenses may include such things as
reasonable rent, electricity or security for the bingo premises, and set-up and clean-up expenses
for conducting bingo games.[10] However, a determination of the authority to pay individual
items of expense from bingo proceeds is beyond the authority of this office.

Sincerely

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

---------------------------------------------------------------

[1] Section 849.0931(1)(c), Florida Statutes, defines "[c]haritable, nonprofit, or veterans'
organization" to mean "an organization which has qualified for exemption from federal income
tax as an exempt organization under the provisions of s. 501(c) of the Internal Revenue Code of
1954 or s. 528 of the Internal Revenue Code of 1986, as amended; which is engaged in
charitable, civic, community, benevolent, religious, or scholastic works or other similar activities;
and which has been in existence and active for a period of 3 years or more."

[2] Section 849.0931, Fla. Stat., also authorizes a condominium association, a mobile home
owners' association, or a group of residents of a mobile home park or recreational vehicle park
as defined in Ch. 513, Fla. Stat., to conduct bingo as prescribed therein. See s. 849.0931(4), Fla.
Stat.

[3] Section 849.0931(11), Fla. Stat.

[4] Section 849.0931(9), Fla. Stat. And see Op. Att'y Gen. Fla. 95-69 (1995), which discusses
who may conduct bingo operations.

[5] Section 849.0931(8), Florida Statutes, provides:

"Each person involved in the conduct of any bingo game must be a resident of the community
where the organization is located and a bona fide member of the organization sponsoring such
game and may not be compensated in any way for operation of such bingo game. When bingo
games are conducted by a charitable, nonprofit, or veterans' organization, the organization
conducting the bingo games shall be required to designate up to three members of that
organization to be in charge of the games, one of whom shall be present during the entire
session at which the bingo games are conducted. The organization conducting the bingo games
is responsible for posting a notice, which notice states the name of the organization and
designated member or members, in a conspicuous place on the premises at which the session is
held. In no event may a caller in a bingo game be a participant in that bingo game."



And see Op. Att'y Gen. Fla. 92-91 (1992), in which this office considered whether a nonmember
of a specified organization could conduct bingo where all the members of the organization were
physically or mentally unable to conduct the games.

[6] Rule 13(5), Conduct During Bingo Games, Colorado State Bingo Rules & Regulations.  And
see, e.g., The Bingo Zone(tm): Basic Bingo Rules, which states in the section relating the basic
rules of the game of bingo that "[a]s each ball is selected, the announcer calls out its
letter/number combination to the players[.]" (e.s.)

[7] See s. 849.093(2)(a), Fla. Stat. (1989).

[8] 491 So. 2d 1183 (Fla. 4th DCA 1986).

[9] Id. at 1187.

[10] And see Op. Att'y Gen. Fla. 92-91 (1992).


