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Date: January 11, 2002

Subject:
Community Redevelopment agency, residence

Ms. Catherine D. Reischmann

Casselberry City Attorney

Stenstrom, Mclintosh, Colbert, Whigham & Simmons, P.A.
Post Office Box 4848

Sanford, Florida 32772-4848

RE: MUNICIPALITIES—-COMMUNITY REDEVELOPMENT
AGENCIES-INTERGOVERNMENTAL PROGRAMS-OCCUPATIONAL
LICENSES-RESIDENCE—proof of residence for commissioners of community redevelopment
agency. s. 163.356(3)(b), Fla. Stat.

Dear Ms. Reischmann:

On behalf of the City of Casselberry, you have requested my opinion on substantially the
following question:

May the City of Casselberry require candidates for the office of commissioner of the city's
community redevelopment agency to provide proof of "engaging in a business" by submitting a
copy of an occupational license or a state license showing an address within the community
redevelopment area?

In sum:

The City of Casselberry may not require, as a qualification for appointment to the community
redevelopment agency, that persons "engaged in business" in the community redevelopment
area possess an occupational license or other state license showing an address. While such
documentation may provide evidence that is relevant to the candidate's qualifications,
possession of such a license may not be mandated.

According to your letter, the City of Casselberry is considering adopting a requirement that
candidates for the office of community redevelopment commissioner who are not residents of the
area provide proof of "engaging in a business" by submitting a copy of an occupational license or
a state license showing an address in the redevelopment area. You have asked whether such a
requirement would meet the spirit and letter of the law.

Part Ill, Chapter 163, Florida Statutes, is the "Community Redevelopment Act of 1969."[1] The
act provides a means for counties and municipalities to eliminate and prevent the development
or spread of slums and urban blight, to encourage needed community rehabilitation, and to
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provide for redevelopment of slums and blighted areas.[2]

Upon finding a necessity and need for an agency to carry out the purposes set forth in the act, a
county or municipality may create a body corporate and politic to be known as a "community
redevelopment agency."[3] A board of commissioners consisting of not fewer than five or more
than seven commissioners, who are appointed by the governing body of the county or
municipality, serves as the governing body of the agency.[4]

With regard to residence requirements for commissioners, section 163.356(3)(b), Florida
Statutes, provides that

"Any person may be appointed as commissioner if he or she resides or is engaged in business,
which means owning a business, practicing a profession, or performing a service for
compensation, or serving as an officer or director of a corporation or other business entity so
engaged, within the area of operation of the agency, which shall be coterminous with the area of
operation of the county or municipality, and is otherwise eligible for such appointment under this
part."

Thus, this statute requires that a commissioner either be a resident or be engaged in business
within the area of operation of the agency.[5] Further, the statute provides what "engaged in
business" means for purposes of the act.

Chapter 205, Florida Statutes, is the "Local Occupational License Tax Act."[6] For purposes of
the act a "[l]Jocal occupational license" means "the method by which a local governing authority
grants the privilege of engaging in or managing any business, profession, or occupation within its
jurisdiction."[7]

The act authorizes municipalities to "levy, by appropriate resolution or ordinance, an
occupational license tax for the privilege of engaging in or managing any business, profession,
or occupation within its jurisdiction."[8] The occupational license tax may be levied on:

"(1) Any person who maintains a permanent business location or branch office within the
municipality, for the privilege of engaging in or managing any business within its jurisdiction.

(2) Any person who maintains a permanent business location or branch office within the
municipality, for the privilege of engaging in or managing any profession or occupation within its
jurisdiction.

(3) Any person who does not qualify under subsection (1) or subsection (2) and who transacts
any business or engages in any occupation or profession in interstate commerce, if the license
tax is not prohibited by s. 8, Art. | of the United States Constitution.”[9]

The tax must be based on reasonable classifications and must be uniform throughout a
class.[10] A license is not valid for more than one year, and the statute provides that all licenses
expire on September 30 of each year.[11] While various exemptions are made from the
requirement to pay for an occupational license, the statutes recognize that a license is required,
even of those in protected classes,[12] in order to engage in business. Thus, an occupational
license would provide evidence that an individual was "engaged in business" in a particular
location.



In Attorney General's Opinion 90-19 this office was asked whether a city could require that
commissioners of a community redevelopment agency reside within the community development
area. A "community redevelopment area" is more limited than the boundaries of the "community
redevelopment agency" which, in this case, are coterminous with the municipality.[13] Thus, the
city sought to restrict the appointed members of the community redevelopment agency those
who reside in or engage in business in a smaller geographical area than the statute allowed. The
opinion relies on the rule of statutory construction that where the legislative intent is plain and
unambiguous, there is no necessity for any construction or interpretation of the statute, and
effect need only be given to the plain meaning of its terms[14] to conclude that the municipality
could not impose any residence requirements on community redevelopment commissioners
other than those set forth in the statute.

Attorney General's Opinion 99-49 considered whether an officer or director of a not-for-profit
corporation would qualify as a person "engaged in business" within the scope of section
163.356(3)(b), Florida Statutes, if the corporation was performing services for compensation
within the area of the community redevelopment agency's operation. The opinion noted that the
right to hold public office is one of the most valuable rights of citizenship and should not be
prohibited or curtailed except by plain provision of law.[15] The opinion concluded that, while the
statute does not specify that maintenance of an office within the agency's area of operation is
required, maintenance of such an office by a corporation would constitute evidence of the
corporation's presence within the area.

While the statute does not specify that the corporation must maintain an office within the
agency's area of operation, maintenance of such an office clearly would constitute evidence of
the corporation's presence within the area. As the court recognized in Isern v. City of West
Miami,[16] a permanent presence of a business also could be established by a warehouse or
storage facility or other related facility involved in the operation of the business, as well as
offices.

Clearly, there may be situations where a person desiring to serve on a community
redevelopment agency might not have an occupational license, or other such license, but would
be engaged in business within the area of operation of the community redevelopment agency
and would thus be qualified to serve under the terms of the statute.[17]

Therefore, it is my opinion that the City of Casselberry may not require, as a qualification for
appointment, that persons "engaged in business" in the community redevelopment area possess
an occupational license or other state license showing an address. While such documentation
may provide evidence that is relevant to the candidate's qualifications, possession of such a
license may not be mandated.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] See s. 163.330, Fla. Stat., providing the title for the act.
[2] Section 163.355, Fla. Stat.

[3] Section 163.356(1), Fla. Stat. And see s. 163.355, Fla. Stat., setting forth the requirements
for the finding of necessity.

[4] Section 163.356(2), Fla. Stat.

[5] See AGO's 99-49 (1999) and 90-19 (1990).

[6] See s. 205.013, Fla. Stat., providing the title for the act.
[7] Section 205.022(1), Fla. Stat.

[8] See s. 205.042, Fla. Stat.

[9] Section 205.042(1)-(3), Fla. Stat. Among those who may not be subjected to local
occupational license taxes under subsection (3) are freight transfer facilities such as that
considered in City of Tampa v. Carolina Freight Carriers Corp., 529 So. 2d 324 (2d DCA Fla.
1988).

[10] Section 205.043(1)(a), Fla. Stat.
[11] Section 205.043(1)(c), Fla. Stat.

[12] | would note that Chapter 205, Florida Statutes, the "Local Occupational License Tax Act,"
provides a number of exemptions for protected classes of individuals. Section 205.162(1),
Florida Statutes, provides, in part:

"All disabled persons physically incapable of manual labor, widows with minor dependents, and
persons 65 years of age or older, with not more than one employee or helper, and who use their
own capital only, not in excess of $1,000, shall be allowed to engage in any business or
occupation in counties in which they live without being required to pay for a license. . . . . Any
person entitled to the exemption provided by this section shall, upon application and furnishing of
the necessary proof as aforesaid, be issued a license which shall have plainly stamped or written
across the face thereof the fact that it is issued under this section, and the reason for the
exemption shall be written thereon."”

Thus, disabled persons, among others, are relieved of the obligation of paying for an
occupational license although they must obtain such a license. See Article I, s. 2, Florida
Constitution, recognizing that "[n]o person shall be deprived of any right because of race,
religion, national origin, or physical disability.")

[13] See s. 163.340(1) and (10), Fla. Stat., defining "community redevelopment agency", and



"[clommunity redevelopment area" respectively.

[14] See, e.qg., State v. Egan, 287 So.2d 1, 4 (Fla. 1973); Van Pelt v. Hilliard, 78 So. 693 (Fla.
1918).

[15] See Op. Att'y Gen. Fla. 99-49 (1999) citing Ervin v. Collins, 85 So. 2d 852 (Fla. 1956); State
ex rel. West v. Gray, 70 So. 2d 471 (Fla. 1954); State ex rel. Fraser v. Gay, 28 So. 2d 901
(2947).

[16] 244 So. 2d 420, 423 (Fla. 1971).

[17] See s. 561.342(3), Fla. Stat., prohibiting local governments from imposing any tax on the
distribution or sale of alcoholic beverages, and Op. Att'y Gen. Fla. 83-83 (1983), concluding that
municipalities are statutorily prohibited from imposing an occupational license tax on the sale of
alcoholic beverages.



