
Dual office holding, Florida Healthy Kids Corporation 
Number: AGO 2002-44

Date: June 26, 2002

Subject:
Dual office holding, Florida Healthy Kids Corporation

Ms. Mary Kay Cariseo
Executive Director
Florida Association of Counties
Post Office Box 549
Tallahassee, Florida 32302

RE: DUAL OFFICEHOLDING–NONPROFIT CORPORATIONS–FLORIDA HEALTHY KIDS
PROGRAM–COUNTIES–nomination of county commissioners by Florida Association of
Counties to serve on board of directors of Florida Healthy Kids Corporation does not violate
constitutional dual officeholding prohibition. Art. II, s. 5(a), Fla. Const.

Dear Ms. Cariseo:

On behalf of the Florida Association of Counties and in light of the duties imposed on the
association by section 624.91(5)(a), Florida Statutes, as amended by section 14, Chapter 02-
404, Laws of Florida, you ask substantially the following question:

Does the constitutional prohibition against dual officeholding prevent the Florida Association of
Counties from recommending county commissioners to serve on the Florida Healthy Kids Board
of Directors?

In sum:

The constitutional prohibition against dual officeholding would not prevent the Florida
Association of Counties from recommending county commissioners to serve on the Florida
Healthy Kids Board of Directors.

Section 624.91, Florida Statutes, creates the Florida Healthy Kids Corporation, which is intended
to provide comprehensive health insurance coverage to children who do not have affordable
health care services available.[1] Subsection (5)(a) of the statute prescribes the composition of
the corporation's board of directors. As amended by section 14, Chapter 02-404, Laws of
Florida, subsection (5)(a) provides that the board of directors shall be composed of, among
others,

"11. One member, appointed by the Chief Financial Officer, from among three members
nominated by the Florida Association of Counties, representing rural counties;

12. One member, appointed by the Governor, from among three members nominated by the
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Florida Association of Counties, representing urban counties . . . ."

Since the association is charged with making recommendations to the Chief Financial Officer
and the Governor for appointment to the Florida Healthy Kids Corporation's board of directors,
you ask whether Article II, section 5(a), Florida Constitution, would prohibit a county
commissioner from serving on the board of directors.

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides in part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except . . . any officer may be a member of a . . .
statutory body having only advisory powers."

This constitutional provision prohibits a person from serving in more than one state, county, or
municipal office simultaneously. The prohibition applies to both elected and appointed offices.[2]
The term "office" is not defined by the Constitution, although the Supreme Court of Florida has
stated that the term "implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the
possession of it by, the person filling the office . . . ."[3]

The courts have held that the Legislature may constitutionally impose additional or ex officio
duties and responsibilities upon a public officer. Such legislative designation of public officers to
perform ex officio the functions of another or second office does not violate the constitutional
dual officeholding prohibition.[4]

Section 624.91(5), Florida Statutes, in prescribing the composition of the corporation's board of
directors, provides for various organizations to nominate candidates for appointment to the board
of directors. Some provisions authorize the appointment of board members from "persons"
recommended by an organization.[5] Section 624.91(5)(a)11. and 12., Florida Statutes, as
amended, however, provides for the appointment from among three "members nominated by the
Florida Association of Counties[.]" (e.s.) The use of the term "members" rather than "person"
indicates that the Legislature contemplated that the nominees from the association would come
from the association's membership, i.e., county commissioners.[6] Thus, the statute would
appear to constitute a legislative designation for such officials to be nominated by the
association to perform ex officio the function of serving on the corporation's board of directors.

Accordingly, the constitutional prohibition against dual officeholding would not prevent the
Florida Association of Counties from recommending county commissioners to serve on the
Florida Healthy Kids Board of Directors.[7]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

-----------------------------------------------------------



[1] See s. 624.91(2), Fla. Stat., setting forth the legislative intent.

[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 69-2 (1969) and 80-97 (1980).

[3] See State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919).

[4] See Bath Club, Inc. v. Dade County, 394 So. 2d 110, 112 (Fla. 1981); State v. Florida State
Turnpike Authority, 80 So. 2d 337 (Fla. 1955); State ex rel. Gibbs v. Gordon, 189 So. 437 (Fla.
1939); Amos v. Mathews, 126 So. 308 (Fla. 1930).

[5] See s. 624.91(5)(a)1. and 2., Fla. Stat., as amended by s. 14, Ch. 02-404, Laws of Florida,
which provide:

"1. One member appointed by the Commissioner of Education from among three persons
nominated by the Florida Association of School Administrators;

2. One member appointed by the Commissioner of Education from among three persons
nominated by the Florida Association of School Boards . . . ." (e.s.)

[6] Other provisions of s. 624.91(5)(a), Fla. Stat., as amended, refer to members selected from
nominees representing a particular organization. See, e.g., s. 624.91(5)(a)5. (one member,
appointed by the Governor, who represents the Children's Medical Services Program); s.
624.91(5)(a)7. (two members, appointed by the Chief Financial Officer, who are representatives
of authorized health care insurers or health maintenance organizations); s. 624.91(5)(a)8. (one
member, appointed by the Chief Financial Officer, who represents the Institute for Child Health
Policy).

[7] In light of this office's conclusion regarding the ex officio  designation, it is not necessary to
address whether membership on the corporation's board of directors constitutes an "office" for
purposes of Art. II, s. 5(a), Fla. Stat. Cf. Op. Att'y Gen. Fla. 96-95 (1996), concluding that while s.
39.085, Fla. Stat., states that the Alternative Education Institute is a not-for-profit corporation, it
is created by statute within the Department of Education and acts as an instrumentality of the
state, carrying out a governmental function; based on the institute's powers and duties,
membership on the institute's board of directors constituted an office within the meaning of Art.
II, s. 5(a), Florida Constitution.


