Building Code Inspector -- Dual Office-Holding
Number: AGO 2013-25

Date: November 05, 2013

Subject:
Building Code Inspector -- Dual Office-Holding

Ms. Marilyn W. Miller
Fowler White Boggs P.A.
Post Office Box 1567
Fort Myers, Florida 33902

RE: BUILDING CODE INSPECTOR — INTERLOCAL AGREEMENT — COUNTIES —
MUNICIPALITIES — DUAL OFFICE-HOLDING — whether simultaneous service as county and
municipal building official pursuant to interlocal agreement violates dual office-holding
prohibition. Art. Il, s. 5(a), Fla. Const.; ss. 163.01 and 468.617, Fla. Stat.

Dear Ms. Miller:

As Town Attorney for the Town of Fort Myers Beach, you have asked for my opinion on
substantially the following question:

May the Town Council of the Town of Fort Myers Beach enter into an interlocal agreement,
pursuant to section 163.01, Florida Statutes, with the Lee County Board of County
Commissioners whereby Lee County will provide, for a fee, building code inspection, plans
review, and building code administration services for the Town of Fort Myers Beach or would
such an agreement violate the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il of the
Florida Constitution?

In sum:

An interlocal agreement relating to a building code inspector which is entered into by the Town
Council of the Town of Fort Myers Beach and the Lee County Board of County Commissioners,
pursuant to section 163.01, Florida Statutes, and following the provisions of section 468.617,
Florida Statutes, would not violate the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il of
the Florida Constitution, as it appears that the Legislature has provided an ex officio exemption
from Article I, section 5(a), Florida Constitution, in section 468.617, Florida Statutes.

According to your letter, the Town of Fort Myers Beach has limited staff and resources and
would like to enter into an interlocal agreement with Lee County, pursuant to the provisions of
section 163.01, Florida Statutes (the Florida Interlocal Cooperation Act of 1969).[1] The interlocal
agreement would provide for the delegation by the town to the county the authority to conduct
building code plans review, building code inspections, and building official oversight services for
property within the jurisdictional limits of the Town. You recognize that this office has concluded
that a building official, charged with issuing permits and certificates of occupancy and
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administering a local government's building code, is an "officer" for purposes of Florida's
constitutional dual office-holding prohibition[2] and ask whether the simultaneous service of the
county's building official as the town's building official under the provisions of an interlocal
agreement would violate Article I, section 5(a), Florida Constitution.[3]

Section 163.01, Florida Statutes, the "Florida Interlocal Cooperation Act of 1969" authorizes
local governmental units to enter into cooperative agreements

"to make the most efficient use of their powers by enabling them to cooperate with other
localities on a basis of mutual advantage and thereby to provide services and facilities in a
manner and pursuant to forms of governmental organization that will accord best with
geographic, economic, population, and other factors influencing the needs and development of
local communities."[4]

The statute authorizes any public agency[5] of this state to exercise jointly with any other public
agency of this state, of another state, or the federal government, any power, privilege, or
authority that those agencies "share in common and which each might exercise separately."[6]
The statute requires that any joint exercise of power pursuant to the act must be made by
contract in the form of an interlocal agreement and may provide for such things as the purpose
of the interlocal agreement and the method by which that purpose will be accomplished; the
duration of the agreement and the method by which it may be rescinded or terminated; the
manner of financial support for the purpose set forth in the agreement; the manner of employing,
engaging, compensating, transferring or discharging necessary personnel; and the manner of
responding for liabilities that may be incurred through performance of the interlocal agreement
and insuring against any such liability.[7] The interlocal agreement may provide that one or more
parties to the agreement will administer or execute the agreement and that one or more parties
to the agreement may agree to provide all or a part of the services set forth in the agreement.
Further, the act authorizes the creation of a separate legal or administrative entity to administer
or execute the agreement in the form of a commission, board, or council constituted under the
terms of the agreement.[8] The act also provides:

"This section is intended to authorize the entry into contracts for the performance of service
functions of public agencies, but shall not be deemed to authorize the delegation of the
constitutional or statutory duties of state, county, or city officers."[9]

Similarly, section 468.617, Florida Statutes, recognizes that local jurisdictions may enter into and
carry out contracts with other local jurisdictions for a joint building code inspection department:

"(1) Nothing in this part shall prohibit any local jurisdiction, school board, community college
board, state university, or state agency from entering into and carrying out contracts with any
other local jurisdiction or educational board under which the parties agree to create and support
a joint building code inspection department for conforming to the provisions of this part. In lieu of
a joint building code inspection department, any local jurisdiction may designate a building code
inspector from another local jurisdiction to serve as a building code inspector for the purposes of
this part.

(2) Nothing in this part shall prohibit local governments, school boards, community college
boards, state universities, or state agencies from contracting with persons certified pursuant to



this part to perform building code inspections or plan reviews. An individual or entity may not
inspect or examine plans on projects in which the individual or entity designed or permitted the
projects.

(3) Nothing in this part shall prohibit any county or municipal government, school board,
community college board, state university, or state agency from entering into any contract with
any person or entity for the provision of building code inspection services regulated under this
part, and notwithstanding any other statutory provision, such county or municipal governments
may enter into contracts.

(4) Nothing in this part prohibits any building code inspector, plans examiner, or building code
administrator holding a limited certificate who is employed by a jurisdiction within a small county
as defined in s. 339.2818[10] from providing building code inspection, plans review, or building
code administration services to another jurisdiction within a small county."

Thus, local jurisdictions may, by contract, create and support a joint building code inspection
department. Further, a local jurisdiction may designate a building code inspector from another
local jurisdiction to serve as a building code inspector for purposes of Part XlII, Chapter 468,
Florida Statutes, relating to building code administrators and inspectors.[11]

As specifically provided in section 468.619, Florida Statutes, building code enforcement officials
exercise police powers and, based on their powers and duties, have been determined by this
office to be officers subject to the provisions of the constitutional dual office-holding prohibition
contained in Article Il, section 5(a), Florida Constitution.[12] That constitutional provision states
that no person shall simultaneously hold more than one office in state, county, and municipal
government. However, the statutes discussed above appear to operate in the nature of an ex
officio designation by the Legislature of certain officials to act simultaneously as officials in
another jurisdiction without violating the provisions of Florida's dual office-holding prohibition.
Florida courts have held that the Legislature may constitutionally impose additional or ex officio
duties and responsibilities upon a public officer. Such a legislative designation of public officers
to perform ex officio the functions of another or second office does not violate the constitutional
dual office-holding prohibition.[13]

Thus, it is my opinion, until legislatively or judicially determined to the contrary, that an interlocal
agreement relating to a building code inspector which is entered into by the Town Council of the
Town of Fort Myers Beach and the Lee County Board of County Commissioners, pursuant to
section 163.01, Florida Statutes, and following the provisions of section 468.617, Florida
Statutes, would not violate the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article 1l of the
Florida Constitution.

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General

PB/tgh

[1] The Lee County Attorney's Office has joined in this request.



[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 04-07 (2004) and 80-97 (1980).
[3] Article Il, s. 5(a), Fla. Const., provides:

"No person holding any office of emolument under any foreign government, or civil office of
emolument under the United States or any other state, shall hold any office of honor or of
emolument under the government of this state. No person shall hold at the same time more than
one office under the government of the state and the counties and municipalities therein, except
that a notary public or military officer may hold another office, and any officer may be a member
of a constitution revision commission, taxation and budget reform commission, constitutional
convention, or statutory body having only advisory powers."

[4] Section 163.01(2), Fla. Stat.

[5] "Public agency" is defined in s. 163.01(3)(b), Fla. Stat., to include counties and cities in
Florida.

[6] Section 163.01(4), Fla. Stat.
[7] See s. 163.01(5), Fla. Stat.

[8] Section 163.01(7)(a), Fla. Stat. And see s. 163.01(7)(b), Fla. Stat., setting forth additional
powers that may be provided to a separate legal or administrative entity created by interlocal
agreement.

[9] Thus, the entry into interlocal agreements pursuant to the terms of s. 163.01, Fla. Stat., for
the performance of service functions of public agencies would avoid implicating Art. 1V, s. 4, Fla.
Const., which requires dual referenda for the transfer of powers from one governmental entity to
another. See Broward County v. City of Fort Lauderdale, 480 So. 2d 631 (Fla. 1985) (Art. VIII, s.
1(g), Fla. Const., permits regulatory preemption by counties, while Art. VIII, s. 4 requires dual
referenda to transfer functions or powers relating to services.); and Ops. Att'y Gen. Fla. 07-41
(2007), 02-33 (2002), and 95-49 (1995).

[10] A "small county” for these purposes is defined as one "that has a population of 150,000 or
less as determined by the most recent official estimate pursuant to s. 186.901." | note that Lee
County's population for the year 2011 is listed as 631,330, and thus, Lee County would not be
authorized to operate as provided in subsection (4).

[11] See s. 468.603(1), Fla. Stat., for a definition of "[b]uilding code administrator” or "building
official” and (2) for a definition of "[b]uilding code inspector.”

[12] See Op. Att'y Gen. Fla. 04-07 (2004) (position of building official for City of Moore Haven
constitutes an office for purposes of Art. Il, s. 5(a), Fla. Const., and thus, member of city council
may not simultaneously serve as building official for city).

[13] See Bath Club, Inc. v. Dade County, 394 So. 2d 110, 112 (Fla. 1981); State v. Florida State
Turnpike Authority, 80 So. 2d 337 (Fla. 1955); State ex rel. Gibbs v. Gordon, 189 So. 437 (Fla.



1939); Amos v. Mathews, 126 So. 308 (Fla. 1930); Op. Att'y Gen. Fla. 13-18 (2013). Compare s.
166.0495, Fla. Stat., authorizing interlocal agreements to provide law enforcement services
between municipalities.



