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Subject:
Notary public, solemnizing relative's marriage

Mr. Sheldon I. Pivnik
Notary Public

RE: NOTARIES PUBLIC–MARRIAGE–notary public not prohibited from solemnizing the rites of
matrimony for relative. s. 117.05, F.S.

QUESTION:

Does s. 117.05(6)(d), F.S., as amended by Ch. 91-291, Laws of Florida, prohibit a notary public
from solemnizing the rites of matrimony of persons related by blood or marriage to the notary
public?

SUMMARY:

Section 117.05(6)(d), F.S., as amended by Ch. 91-291, Laws of Florida, effective January 1,
1992, does not prohibit a notary public form solemnizing the rites of matrimony of persons
related by blood or marriage to the notary public.

Section 117.05(6)(d), as amended by s. 4, Ch.91-291, Laws of Florida, provides that a notary
public may not notarize a signature on a document if "[t]he person whose signature is to be
notarized is related to the notary public by blood or marriage." Chapter 91-291, Laws of Florida,
takes effect January 1, 1992.[1]

Section 117.04, F.S., as amended by s. 3, Ch. 91-291, Laws of Florida, provides that a notary
public is authorized to solemnize the rights of marriage.[2] The fee for performing such service
may not exceed those provided by law to the clerk of the circuit court of performing like
services.[3]

Before solemnizing a marriage, the notary public must require of the two parties a marriage
license issued accordingly to s. 741.01, F.S.[4] Within 10 days after solemnizing the marriage,
"he shall make a certificate thereof on the license, and shall transmit the same to the office of the
county court judge or clerk of the circuit court from which it issued."[5]

Section 117.05(6)(d), as amended and effective January 1, 1992, prohibits a notary public from
notarizing the signature of a relative on a document. In solemnizing the rites of matrimony and
certifying on the marriage license that he has solemnized the marriage, the notary is not
notarizing the signature of the relative on a document. Accordingly, the prohibition contained in
s. 117.05(6)(d), F.S., as amended, would not appear to be applicable.
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Therefore, I am of the opinion that s. 117.05(6)(d), F.S., as amended by s. 4, Ch. 91-291, Laws
of Florida, effective January 1, 1992, does not prohibit a notary public from solemnizing the rites
of matrimony pursuant to s. 117.04, F.S., as amended by s. 3, Ch. 91-292, Laws of Florida.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------

[1] See s. 11, Ch. 91-291, Laws of Florida.

[2] And see s. 741.07(1), F.S., which provides that notaries public of the state, among others,
may solemnize the rights of matrimonial contract, under the regulations prescribed by law.

[3] See s. 28.24(29), F.S., providing that the service charge for the clerk of the circuit court is $20
for solemnizing matrimony.

[4] Section 741.08, F.S.

[5]  Id.


